Waldorfsalat på hvid tallerken

Waldorfsalat er en klassiker

Salaten med den fine oprindelse stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet. Den klassiske salat serveres stadig i dag i mange variationer og endda ofte som et let måltid i sig selv.

Der findes – som det er tilfældet med de fleste retter – en lang række af forskellige variationer over opskriften, men i dette tilfælde kenders den oprindelige opskrift særdeles godt.

Find den på https://romanovich.dk/waldorfsalat/

Den moderne

De fleste af os kender waldorfsalaten som en blanding af bladselleri, æble, vindruer og valnødder i en dressing af mayonnaise eller creme fraiche blandet med flødeskum. Salaten passer særdeles godt som tilbehør til vildtkød, der har en meget markant og mørk smag.  Salaten har en frisk og syrlig smag, der også gør den velegnet som tilbehør til federe kød som for eksempel and.

Af samme grund er waldorfsalat ofte betegnet som en jule- eller vintersalat.

Den klassiske

I sin helt originale og oprindelige udgave bestod waldorfsalaten af knoldselleri og æbler skåret i tern og vendt i mayonnaise. Den blev efter sigende serveret ved et privat selskab i forbindelse med åbningen af det berømte hotel Waldorf Astoria i New York i 1893. Manden bag opskriften var den meget populære kok på stedet, Oscar Michel Tschirky også kendt som Oscar af Waldorf.

Variationerne

Med alle mere eller mindre udbredte opskrifter oplever man, at der findes utroligt mange variationer og udgaver af klassikeren, som alle hævder at være den rigtige. Det er også tilfældet med waldorfsalaten. Her kender man dog den originale opskrift og dens oprindelse, hvorfor det er svært, at påstå, andet end at alle andre udgaver er variationer over præcis den førnævnte klassiker fra 1893ernes New York.

Den moderne variant med vindruer og valnøddekerne er vel nok den mest udbredte i dag – endda mere end den originale version, som vi ikke ser noget til.

En anden, mindre kendt udgave præsenterer salaten som en let ret i sig selv, på højde med Cæsar Salat eller lignende. Her blandes kylling eller kalkun i og mayonnaisen udskiftes med en krydret cremefraiche.

Der findes også steder, der serverer salaten med tørret frugt, så som rosiner, dadler eller figner i små stykker. Den søde smag fra frugterne giver et rigtig fint sammenspil med den ellers syrlige salat og dressing.

Yderligere findes den i USA populære Peadorfsalat, hvor valnødderne er blevet udskiftet med peanuts, for at tilføre salaten lidt mere salt.

Slægtningene

I Danmark har vi en anden salat, der ligger meget tæt op af waldorfsalaten i sammensætning, men alligevel ligger utroligt langt fra både i smag og brug. Her er selvfølgelig tale om frugtsalaten. Ikke den sunde salat, af små stykker frugt vendt sammen i en skæl med lidt citronmelisse og en lille drys vanille – men den rigtige frugtsalat, som vi kender den fra hjemmekundskabstimerne.

Denne version kan indeholde alt fra frisk frugt til den konserverede udgave – eller en blanding af begge. Frugten blandes med rigelige mængder flødeskum alene eller blandet med lidt yoghurt og chokolade.

Ved første blik ligner frugtsalaten måske en lillesøster til den klassiske waldorfsalat, men ved nærmere eftersyn står det klart, at der nok allerhøjst er tale om en fjern slægtning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *