danske penge

Valg af el-leverandør kan have betydning for din elregning

Elregningen er en af de poster i din daglige økonomi der er lettere at påvirke og nedsætte. Derfor er det en god ide at give din elregning og dit elforbrug et tjek, for der kan være penge at spare. Ydermere, er det godt for miljøet at nedsætte dit el-forbrug, hvilket blot er endnu en god grund til at gøre det. I denne artikel vil vi komme ind på de to måder el udbydes på og hvordan dine elpriser påvirkes. Teksten er lavet på et objektivt grundlag af sammenligningsservicen MONEYBANKER, som sammenligner online lånemuligheder.

To former for el-udbydere

I Danmark findes der omkring 50 forskellige el-leverandørere. Nogle af de mest kendte selskaber er DONG, NRGi, Elektron, EnergiNord og Scanenergi.

Vi siden 2003 haft frit valg af leverandør på elmarkedet, hvilket blot betyder at du selv kan vælge hvem du vil købe din el af.

Der findes to forskellige former for aftaler du kan indgå med de leverandørere du køber dit el af: enten en fast aftale, eller en variabel aftale. Med en fast aftale indgår du en fast aftale om både en leveringsperiode og prisen på dit el. Dermed får du din el til den samme pris over hele den leveringsperiode du indgår med din leverandør. Perioden kan vare helt ned fra 3 måneder og op til flere år, alt efter hvad du ønsker.

Din anden mulighed, er at indgå en variabel aftale. Her indgår du også en fast leveringsperiode, men her varierer prisen på din el løbende. Dette skyldes at din leverandør benytter sig af el-børsen. På el-børsen udbyder danske og udenlandske elproducenter deres udbud til leverandører, der så køber el til en dagspris. Denne dagspris svinger i kursen, hvilket gør at din leverandør til tider kan skaffe billig el, og til tider må betale lidt mere for el. Med andre ord bliver din leverandør en mellemmand mellem dig og producenten.

Vil du have flere økonomiske råd, bør du følge Pengek.dk.

Faktorer der spiller ind på din elregning

Der findes forskellige elbørser rundt omkring i verden. I Skandinavien benytter elselskaberne sig af den nordiske elbørs kaldet Nord Pool. Prisen på din el afhænger af udbud og efterspørgsel, men også, tro det eller ej, af vejrforhold. I de nordiske lande som Norge, Sverige og Danmark, produceres der el af vind- og vandenergi, og derfor vil udbuddet af el vokse når vejret er vådt og blæsende stige, og priserne falde. Hvis vejret derimod er vindstille og tørt, går priserne den anden vej.

Efterspørgslen på el påvirker også priserne. For eksempel vil priserne på el være høje om morgenen, fordi vi står op og går på arbejde og tænder for alle vores elartikler vi skal bruge i løbet af dagen. Modsat vil priserne falde ud på de sene nattetimer når vi sover, eller i ferieperioderne.

Vil du tjekke hvordan priserne på el ser ud for tiden, kan du rådføre dig via hjemmesiden Elpris.dk, som er en side der sammenligner elpriser og el-produkter. Siden styres af Energitilsynet, og elselskaber er derfor forpligtiget til at oplyse deres priser på siden. Dette gør det nemt at sammenligne el-priserne i Danmark, og finde ud af om du har den bedste aftale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *