tandlæge og patient

Tandkrone – alt du skal vide

Vi har kun et sæt tænder, der skal holde hele livet. Derfor er tand- og mundhygiejne utroligt vigtigt. Ikke bare fordi bakterierne i munden giver dårlig ånde, hvis ikke de fjernes, men i endnu højere grad fordi bakterierne laver huller i tænderne.

Hvad er en tand?

Vi ved alle sammen hvad en tand er – men hvad består den egentlig af og hvad sker der, når man får et hul, der skal lappes eller der går betændelse i tanden, så den skal have en rodbehandling og senere en krone.

  • Pulpa: i midten, aller inderst i tanden sidder nerver og blodkar. Det er nerven, der gør, at du kan mærke dine tænder. Når du spiser noget koldt eller varmt og når det gør ondt.
  • Dentin: også kaldet tandben, der består af celler med kanaler.
  • Emalje: Emaljen er det yderste lag af vores tænder, der beskytter de blødere dele indeni. Der findes ikke nogen dele af kroppen, der er hårdere end emaljen. Desværre kan den ikke gendannes, så hvis den nedbrydes som følge af huller, indtagelse af syreholdig mad og drikke eller andet, kommer den ikke igen.
  • Cement: i stedet for emalje er det cement, der dækker tandroden oven på dentinen.

 

Hvad er et hul?

Når vi spiser sætter der sig madrester på tænderne. Huller opstår når sukkeret i maden omdannes til syre og begynder at nedbryde og ætse den emalje, der skal beskytte tandens indre. Får det lov at fortsætte vi hullet vokse og det vil være nødvendigt at reparere tanden med en plombe eller fyldning.

Bliver hullet for stort kan bakterierne få adgang til nerven og gøre den betændt. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt med en rodbehandling.

Ved en rodbehandling bruger tandlægen et bor til at få adgang til det betændte område og er i det tilfælde nødt til at fjerne en del af tanden, for at komme til.

Tandkrone

Skal du have en krone er der tale om en erstatning for en delvist ødelagt tand. Som ordet krone indikerer er der tale om noget, der dækker toppen af tanden, efter den er blevet defekt.

Før kronen kan sættes på skal tanden slibes til og den rigtige farve skal findes, så kronen passer så godt som muligt ind mellem de andre tænder.

Selve kronen sættes fast med en hurtigttørrende cement, der sikre, at kronen bliver på sin plads og kan holde til at blive brugt.

Det kan være nødvendigt, at tjekke og justere på kronen, for at biddet bliver bedst muligt.

Bedøvelse

Hvis du skal have en tandbehandling for betændelse kan du vælge at blive bedøvet. Det vælger de fleste, da der ved den slags indgreb vil være en del ubehag.

Du kan vælge mellem lokalbedøvelse, hvilket i langt de fleste tilfælde vil være nok. Eller en mere omfattende narkose, der sørger for, at du er fuldt bedøvet under hele indgrebet.

I dag er der så megen teknologi og tandlægerne er så godt uddannet, at det at få indsat og tilpasset en bro er et mindre indgreb med stort set ingen risiko indblandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *