Sådan bekæmper du tandlægeskræk

For en udefrakommende kan tandlægeskræk eller såkaldt odontofobi virke fuldstændig irrationelt. Tandlægerne er der jo for at hjælpe dig, hvorfor så bilde sig selv ind, at de er farlige? Hvis du er en af de Danskere, der lider af tandlægeskræk, kan det imidlertid virke meget virkeligt og fuldstændig rationelt. Faktisk lider en ret stor andel af danskere af tandlægeskræk i en eller anden udstrækning. Det kan variere fra bare at være en smule bange for at sætte sig i tandlægestolen og lade de professionelle udføre deres arbejde til overhovedet ikke at turde ringe til tandlægen og bestille tid eller ligefrem blive bange bare ved tanken om tandlæger.

Tandlægeskræk i enhver udstrækning er ikke sundt, men især de mere alvorlige tilfælde, der forhindrer en i at gå til tandlægen, er farlige. En sådan tandlægeskræk bør hurtigst muligt bekæmpes eller i hvert fald formildes. Det første trin på vejen er at identificere problemet.

Årsager til tandlægeskræk

Der kan være mange årsager til tandlægeskræk, og de kan hurtigt bunke sig sammen i hovedet, så det til sidst kan virke fuldstændig utænkeligt at tage et smut forbi tandlægen eller overhovedet bestille tid hos tandlægen.

Den største og mest fundamentale del af odontofobi er selvfølgelig frygten for, at fremmede skal til at rode rundt i din mund, som både fysiologisk og psykologisk er en rigtig sårbar del af kroppen. Hurtigt tilføjes andre grunde dog til den voksende bunke, og jo længere tid der går, jo værre er det ofte. Pludselig bunder tandlægeskræk ikke længer kun i en frygt for selve tandlægerne, men også for at indrømme at man har et problem, at det er lang tid siden, man har været til tandlæge og hvad det i sidste ende kommer til at koste.

Få hjælp til tandlægeskræk

Hvis ens tandlægeskræk på den måde ligger i lag, kan det være utroligt svært at gøre noget. I så tilfælde er det dog så meget desto vigtigere at tage teten og få kontakt til nogen, der kan hjælpe.

I særligt slemme tilfælde af tandlægeskræk, kan det være en psykolog, men ellers handler det bare om at få ringet til tandlægen. Ringer man til tandlægen og bestiller tid, er det imidlertid vigtigt, at man fortæller dem om sin tandlægeskræk. På den måde kan de tage sig særligt af lige netop dig, som er angst for at sætte dig i tandlægestolen, og de kan sikre sig, at du får en god oplevelse.

Med en god tandlæge kan tandlægeskræk kureres på ganske få gange ved tandlæge ved simpelthen at se sin frygt i øjnene.

Er ens tandlægeskræk særligt slem, eller har man børn med tandlægeskræk, der ikke bare kan rationaliseres med, så bør man overveje at besøge en tandlæge med speciale i tandlægeskræk. De er nemlig eksperter i det psykologiske bag tandlægeskræk såvel som enormt dygtige tandlæger, og de kan på den måde give selv de mest angste individer en god oplevelse.

Lider du af tandlægeskræk, så handler det bare om at få ringet op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *